Wilders weigert debat en medewerking

Icoon PolitiekKamerlid Geert Wilders wijst categorisch alle verzoeken om een gesprek of een debat af, zo leert een rondgang langs organisaties en televisieprogramma's die gerelateerd zijn aan de islam of multiculturaliteit. Dat schrijft De Volkskrant vandaag. Acht hoog opgeleide Marokkaanse Nederlanders die zich hebben verenigd zijn één van de groepen die nul op rekest kregen van de PVV-leider.

Het achttal - onder wie Mohammed Allach, technisch directeur van voetbalclub VVV – had Wilders in een brief uitgenodigd voor een gesprek. De acht, die allen een islamitische achtergrond hebben, vinden het hoog tijd ''het debat naar een volgend niveau te tillen''. Er is echter geen antwoord gekomen op hun verzoek.

En zo zijn er nog zo een tiental organisaties die door Wilders zijn geweerd voor een debat. Maar niet alleen islamitische of ‘allochtone’ organisaties vissen achter het net. In omroepland is het bekend dat Wilders slechts zeer spaarzaam wil komen opdraven. Zo vingen regisseur Jan Kooyman van de Meiden van Halal bot. Verschillende NPS-programma's kregen ook geen gehoor van de PVV'er. Ook actualiteitenrubrieken en radioprogramma's vragen vaak vergeefs om medewerking.

De Nederlandse Moslim Omroep, die de reputatie heeft islamcritici aan het woord te laten (Pim Fortuyn, Theo van Gogh, Ayaan Hirsi Ali en Ehsan Jami zijn er geweest) weet Wilders ook niet te porren voor medewerking.

Volgens Harun Yildirim van de multiculticulturele Studentenunie Nederland (SUN) valt tegen Wilders' tactiek bijna niet op te boksen. ''Hij roept iets in de media en zet daarna zijn telefoon uit. Zo overleeft hij keer op keer zijn uitspraken.''

Op de vraag waarom de PVV-leider niet met moslims in debat wil, laat Wilders per sms weten: ''Na de film ga ik met hen in gesprek, daarvoor niet.'''Ná de film in gesprek'