Medvedev nieuwe president Rusland

Icoon Buitenlands Dmitri Medvedev, een vertrouweling van de huidige president Vladimir Poetin, heeft de verkiezingen van Rusland met overmacht gewonnen. Na het tellen van de helft van de stemmen stond hij op 68,2 procent.

Er is grote twijfel over de eerlijkheid van de verkiezingen. Zo werden veel internationale waarnemers niet toegelaten tot het land. De enkele waarnemers die wel aanwezig waren, werden niet toegelaten tot stembureaus. De belangrijkste oppositiekandidaten van Medvedev (zoals ex-schaakkampioen Gary Kasparov) mochten zich niet verkiesbaar stellen. Tevens heeft het Kremlin een uitgekiende marketingcampagne gevoerd om Medvedev te steunen. Een waarnemer van de Raad van Europa heeft het evenement een [i]"verkiezing zonder keuze"[/i] genoemd.

De autoriteiten schijnen de reglementen versoepeld te hebben, waardoor kiezers hun stem meerdere malen uit mochten brengen. De communistische presidentskandidaat Gennadi Zjoeganov, die bijna 20 procent van de stemmen kreeg, wil naar de rechter stappen vanwege de vermeende fraude. Hij stelt de fraude te kunnen bewijzen. Volgens oppositiegroepen is de verkiezing vergelijkbaar verlopen als de parlementsverkiezingen in december. Toen had de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa aangegeven dat de verkiezingen oneerlijk waren verlopen.