PvdA'ers Slotervaart ontevreden over Cohen

Het rommelt binnen de PvdA-fractie van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Drie van de elf fractieleden hebben er genoeg van dat ''iedere vorm van kritiek op burgemeester Cohen verboden is. Hij acht zich onaantastbaar.'' Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Laatste aanleiding voor de irritatie is het handenschud-incident. Cohen zei het prima te vinden als straatcoaches vanuit hun geloofsopvatting vrouwen weigeren de hand te schudden. Cohens opvatting wordt ondersteund door Ahmed Marcouch, de PvdA-stadsdeelvoorzitter van Slotervaart.

Drie van de fractieleden zijn het daar absoluut mee oneens. Zij worden daarin gesteund door PvdA-minister Ella Vogelaar (Integratie) die vindt dat straatcoaches vanwege hun functie juist wel bereid moeten zijn om iedereen de hand te schudden.

'Opstappen'
De drie PvdA'ers in Slotervaart - Clyde Moerlie, Jan Engel en Pieter Beste - hebben maandag een onderhoud met het lokale partijbestuur. Verloopt het gesprek niet naar wens dan stapt het trio uit de fractie en is de PvdA haar absolute meerderheid in het veelbesproken stadsdeel kwijt.

De drie menen dat de neutraliteit van de overheid en de democratie in gevaar komen door de houding en opstelling van het duo Cohen-Marcouch. Ze zouden daarin gesteund worden door andere PvdA'ers. Maar volgens hen mogen ze dat niet zeggen. ''Dan dreigt Marcouch met aftreden of krijgen we te horen dat we overdrijven en dat kritiek op Cohen ongewenst is. Dat gaat al geruime tijd zo.''

Radicalisering
Wat Moerlie, Engel en Beste ook erg dwars zit is het anti-radicaliseringsprogramma van Slotervaart. Ze noemen dat een wassen neus. ''Het is een illusie dat landelijke radicalisering van moslimjeugd met maatregelen in één stadsdeel kan worden gekeerd.'' Ook blijkt het vele geld dat de hoofdstad jaarlijks in projecten pompt voor probleemjeugd, grotendeels weggegooid geld is.

Ieder jaar geeft Amsterdam 5 miljoen euro uit aan opvang en begeleiding van ontspoorde - meest Marokkaanse - jongeren. Moerlie: ''Uit het onderzoek blijkt dat al die projecten niets hebben opgeleverd. Het is weggegooid geld, het beleid is veel te soft.''