'Almere lelijkste plek van Nederland'

Icoon Opmerkelijk

Almere is de lelijkste plek van Nederland. Dat maakte volkskrantreizen.nl, die een verkiezing van lelijke plekken organiseerde, vrijdag bekend. Almere won nipt van Nieuwegein. Den Helder werd derde.

In totaal brachten 2900 gebruikers van volkskrantreizen.nl hun stem uit. Zij vinden vooral nieuwbouwsteden saai en daardoor niet om aan te zien. Steden die in de oorlog of daarna hun oude hart verloren, vinden zij ook niet mooi. Verkeerde stedenbouwkundige keuzes en overambitieuze politici worden veelal aangewezen als boosdoeners.

De verkiezing was het resultaat van een levendig debat op de site over lelijke plekken in binnen- en buitenland. Lezers nomineerden tien plekken en vonden die vooral dicht bij huis. Ze liggen allemaal in Europa.

Charleroi in België is verkozen tot lelijkste plek ter wereld. Tweede werd het Belgische Luik. Het Russische Nikel belandde op de derde plaats. De drie mijnsteden zijn lelijk door de verouderde industrie, zwarte sneeuw, smog en bleke gezichten die het straatbeeld bepalen.