PvdA oneens met CDA over film Wilders

Icoon PolitiekDe PvdA is het niet eens met coalitiepartner CDA over de wijze waarop de partij omgaat met de nog uit te zenden anti-Koranfilm van Geert Wilders. Zowel de PvdA-ministers als de Kamerfractie van de sociaal-democraten nemen afstand van CDA-minister Maxime Verhagen. Die riep deze week Wilders op om de film niet uit te zenden vanwege de grote onrust waartoe dat kan leiden. Ook CDA-fractievoorzitter Van Geel riep Wilders daartoe op.

Verhagen vreest voor de reputatie van Nederlandse bedrijven, Nederlandse soldaten en Nederlanders in het buitenland, die gevaar kunnen gaan lopen. De PvdA vindt die opmerking onverstandig omdat onbekend is wat er te zien is. ''Als er al een oproep komt, dan moet die gericht zijn aan landen waar Nederlanders eventueel gevaar lopen'', zegt de PvdA.

Ook VVD, SP en GroenLinks steunen de oproep van het CDA niet. De fracties wijzen nadrukkelijk op het belang van een vrije meningsuiting, zonder controle vooraf. Tegelijk zeggen allen ook dat ze ervan uit gaan dat Wilders op een verantwoorde manier met dit recht omgaat, zeker als politicus heeft hij daarin een speciale verantwoordelijkheid. VVD-leider Mark Rutte vindt dat van een politicus ''verwacht mag worden dat die een bijdrage levert aan de oplossing van het probleem en niet het probleem groter maakt.'' SP en GroenLinks uitten zich in soortgelijke bewoordingen. De ChristenUnie vindt het een zaak voor het kabinet.

'De pot op'
Overigens heeft Wilders al laten weten dat Verhagen ''de pot op kan''. Verder heeft Wilders felle kritiek geuit op premier Jan Peter Balkenende omdat die de Jihad-oproep van Al-Qaida om Wilders af te slachten, niet publiekelijk heeft veroordeeld. Ook van andere Kamerleden hoorde Wilders niks. Alleen Rita Verdonk stuurde hem een sms'je.

De PVV-voorman liet tot slot weten dat de film zo goed als af is. De streefdatum van 1 maart zal worden gehaald. Wanneer de film vertoond gaat worden in nog onbekend. Vermoedelijk duurt dit nog een aantal weken.

Met dank aan Albert86 en FOKwa voor de submit.