België: 17 eremoorden in vijf jaar tijd

Icoon MisdaadIn het land van de zuiderburen vindt iedere vier maanden een moord uit eerwraak plaats. De voorbije vijf jaar werden zeventien van zulke misdaden vastgesteld. Bijna alle slachtoffers zijn moslims. De cijfers staan in een officieel rapport van de Belgische politie.

Meestal werd bij een moord uit eerwraak een vrouw vermoord. Reden kan zijn dat ze haar familie 'te schande' heeft gemaakt door een relatie aan te gaan met een Belg of door zwanger van hem te worden. Vaak gaan aan zo'n moord jaren van mishandeling en bedreigingen vooraf.

Vaak werken aan de misdaad tientallen mensen uit gesloten niet-geïntegreerde allochtone milieus mee, vaak uit de lagere klassen. De slachtoffers bestonden uit vijftien moslims en twee Syrische christenen.

Wat opvallend is dat de jongere generatie daders veel sneller geweld gebruikt dan de oudere, die eerst nog tracht te onderhandelen. De moorden zijn vaak gepleegd uit racisme (tegen Belgen en mensen met een zwarte huidskleur) of omdat de daders vrouwen als minderwaardig beschouwen.