Taliban dreigt met aanvallen ivm Wilders

Icoon BinnenlandsDe Taliban zullen hun aanvallen op Nederlandse militairen in Afghanistan opvoeren als de ''beledigende'' anti-Koranfilm van Geert Wilders wordt uitgezonden. Dat heeft een woordvoerder van de Taliban vandaag laten weten.

Volgens woordvoerder Zabihullah Mujahid is de film van het Nederlandse Kamerlid ''een belediging voor de islam''. Hij voegde eraan toe dat de Taliban de Verenigde Naties oproepen dergelijke acties te stoppen om een scheuring tussen de islam en de rest van de wereld te voorkomen.

Gesprek
Gisteren nog voerden de CDA-ministers Ernst Hirsch Ballin en Maxime Verhagen een gesprek met Wilders over zijn film. Een onderhoud dat door Wilders als 'pure intimidatie' werd ondervonden.

Op Radio 1 zei Verhagen vanmiddag het ''volkomen onbegrijpelijk'' te vinden dat Wilders dat gesprek bestempelt als intimidatie. Verhagen denkt eerder dat de waarheid hem te confronterend is. Hij zei dat hij Wilders een schets heeft gegeven van de emoties die in het buitenland nu al oplaaien en mogelijke andere gevolgen.

Zo kunnen er volgens Verhagen bij demonstraties mogelijk aanvallen op ambassades voorkomen en schade voor Nederlandse instellingen en bedrijven in het buitenland. ''Er is al een lijst opgesteld met producten uit Nederland. Een zuivelbedrijf als Campina kan grote schade lijden.''

De CDA-bewindsman vindt niet dat Wilders hierover ''zijn schouders kan ophalen en zeggen dat het zijn pakkie an niet is.'' Het draait volgens Verhagen niet alleen om de vrijheid van meningsuiting maar ook om het belang en de levens die in de waagschaal worden gesteld. Hij wees erop dat de vrijheid om je mening te uiten grenzen kent, bijvoorbeeld als je daarmee haat zaait.Verhagen: waarheid te confronterend voor Wilders


Met dank aan mouthman voor de submit.