Gruwelijke foto's Abu Ghraib opgedoken

Er waren al een aantal foto's bekend van de wreedheden die Amerikaanse soldaten toepasten op Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis. Nu zijn er weer een aantal uit die periode opgedoken, die nog weerzinwekkender zijn dan de eerder vrijgegeven beelden.

De foto's zijn al sinds 2006 bekend, maar worden nu in het openbaar getoond door de Amerikaanse psycholoog Philip Zimbardo die vandaag een rede houdt hoe het komt dat 'goede' mensen ineens wrede hufters kunnen worden. Zimbaro is bekend van onder meer het Stanford prison experiment.

De nu opgedoken foto's tonen onder meer een naakte gevangene overgoten met stront, een bloedende man die mishandeld wordt, een lachende soldate bij een rottend lijk, en meer van dergelijke taferelen. De foto's staan hier, maar kunnen als bijzonder schokkend worden ervaren.

De Abu Ghraib-gevangenis werd berucht toen in april 2004 tijdens het bewind van de 'Coalition Provisional Authority' een documentaire werd uitgezonden door het Amerikaanse televisiestation CBS. Daarin werd melding gemaakt van misbruik en vernedering van gevangenen door een kleine groep Amerikaanse soldaten.


Een al eerder vrijgegeven foto

Met dank aan Del_Toro voor de submit.