Wilders 'geïntimideerd' door ministers

Icoon Politiek PVV-leider Geert Wilders is woedend over een gesprek dat de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gistermiddag met hem hadden over zijn anti-Koranfilm. ''Het was een uur intimidatie'', zei Wilders na afloop.

Over de inhoud van het gesprek wilde hij niets zeggen. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigde naar aanleiding van berichtgeving in het NOS Journaal dat het gesprek heeft plaatsgevonden. Hij wilde verder alleen kwijt dat het een vervolg was op het gesprek van november vorig jaar waarin het kabinet al zorgen uitte over gevolgen die de film kan hebben in binnen- en buitenland.

Volgens bronnen in Den Haag heeft Hirsch Ballin, op wiens initiatief het gesprek plaatshad, Wilders nu ook gewezen op mogelijke juridische gevolgen voor hem als de film bijvoorbeeld haatzaaiende of godslasterlijke elementen bevat. Verhagen heeft volgens ingewijden gewezen op politieke en economische schade die voor Nederland zou kunnen ontstaan. Ook uitte hij zijn grote zorgen over de gevolgen voor Nederlandse instellingen in het buitenland.

Wilders wil in 'Fitna' zijn mening verbeelden dat de Koran, het heilige geschrift voor moslims, een fascistisch boek is dat nog altijd aanzet tot geweld. Eerder pleitte hij er al voor de Koran in Nederland te verbieden.

De PVV-voorman verwacht z'n film eind deze week klaar te hebben. Daarna gaat hij op zoek naar een tv-zender die de film wil uitzenden.

De landelijke antiracistische organisatie Nederland Bekent Kleur is blij dat de minister van justitie Wilders ''duidelijk heeft gemaakt dat ook hij zich aan de Nederlandse wet moet houden''. ''Dat is een steun in de rug voor de etnische minderheden in Nederland die vrijwel dagelijks door de PVV worden beledigd of gediscrimineerd.''. De stichting heeft eerder deze maand aangifte gedaan tegen de PVV wegens twintig ''discriminerende'' uitspraken van deze partij.