Edwin Rutten boos om 'film van ome Wilders'

Icoon BinnenlandsDe islamfilm van Geert Wilders, Fitna, wordt door een aanzienlijke groep mensen al gekscherend 'De film van ome Wilders' genoemd. Dit stuit bij de enige echte ome Willem echter flink tegen de borst.

Op internet gaan al enkele weken plaatjes rond van variaties op het blauwe petje wat ome Willem altijd droeg in de televisieserie De film van ome Willem. Edwin Rutten is hier niet blij mee en heeft een advocaat opdracht gegeven om het internet af te struinen naar zaken die inbreuk maken op de auters, beeld- en woordrechten met betrekking tot de bekende titel van het kinderprogramma. Ook een FOK!er heeft post gehad van de advocaat. Deze user heeft begin februari het internetadres; defilmvanomewilders.nl geregisterd.

In de brief staat dat de site-beheerder de website binnen veertien dagen offline moet halen en het adres vervolgens moet overdragen aan Edwin Rutten. Ook wordt geëist dat hij geen gebruik meer maakt van de term 'De film van ome Wilders'. Indien de beheerder van de website niet ingaat op de eisen, worden er gerechtelijke stappen ondernomen om de eigenaar alsnog te dwingen. De inhoud van de site is inmiddels vervangen door een plaatje waarop een zogenaamd 'broodje poep' te zien is.

Ook David Rietveld, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Den Haag, heeft post gehad van de advocaat van Edwin Rutten. Hij houdt op zijn site, wildersfilm.nl, alle ontwikkelingen ontrent de film van Geert Wilders bij. Op zijn site stond een aangepaste afbeelding van het typische blauwe petje van ome Willem. Op het petje stond de inmiddels wel bekende term.

David Rietveld besloot om de afbeelding onder druk van de advocaat te verwijderen en heeft een verklaring op zijn weblog gezet: "De website wildersfilm.nl heeft op verzoek van vertegenwoordigers van een bekende Nederlandse kinderheld een ludiek bedoelde fotomontage verwijderd. Maker David Rietveld geeft op de website aan dat hij nimmer heeft bedoeld de kinderheld het gedachtegoed van Geert Wilders aan te wrijven. Hij roept alle websites die de afbeelding hebben overgenomen de afbeelding ook te verwijderen."

Edwin Rutten is van mening dat hij door deze websites en plaatjes met politieke boodschappen van Geert Wilders geassocieerd wordt die afbreuk doen aan zijn imago als 'kindervriend'.

Een kopie van de brief staat hier: Deel 1, Deel 2