Pechtold wil burgerrechtenbeweging

D66-leider Alexander Pechtold wil dat in Nederland een burgerrechtenbeweging wordt opgericht die zich sterk maakt voor het beschermen van de persoonlijke vrijheiden van de burgers. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Duitsland bestaan dergelijke organisaties al.

Volgens Pechtold maken velen van ons zich ten onrechte weinig zorgen over de hoeveelheid informatie die bij allerlei instanties beschikbaar is: ''Als er een ander aan de macht komt, wie weet hoe snel het dan kan gaan.''

De leider van D66 sprak gisteren bij de presentatie van het boek 'Alles onder controle' van Bart de Koning. In dat boek staat beschreven hoe de overheid in de strijd tegen het terrorisme de burgers steeds meer in de gaten houdt. Inlichtingendiensten lezen bankafschriften en e-mails en camera's en satellieten bespieden bewegingen.

Nederland kent wel het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Pechthold vindt het echter verstandig als burgers zich ook organiseren. Een burgerrechtenorganisatie zou bijvoorbeeld proefprocessen kunnen aanspannen bij schendingen van de privacy. Hij hoopt dat er mensen zijn die het initiatief nemen tot een burgerrechtenbeweging.

-
NOS Headlines had gisteren een gesprek met De Koning over zijn boek en deze materie. Video daarvan staat hier. In het gesprek stelt De Koning dat de overheid de burgers steeds meer als verdachte beschouwt en daarom allerlei informatie opslaat.

Met dank aan Pjet voor de submit.