Duitsland wil lijst belastingontduikers delen

Icoon FinancieelDuitsland wil de informatie over belastingfraude via geheime banktransacties in Liechtenstein delen met landen wiens onderdanen betrokken kunnen zijn bij het schandaal. Dat zei een woordvoerder van de Duitse regering gisteren.

Volgens de zegsman kunnen andere landen inzage krijgen in de informatie om te zien of ook hun onderdanen belasting hebben ontdoken via geheime rekeningen in het vorstendom. ''We zullen ingaan op verzoeken in deze'', aldus de woordvoerder van het ministerie van Financiën. Hij sloot uit dat voor de informatie moet worden betaald.

De Duitse zakenkrant Handelsblatt schreef dat Zweden, Finland en Noorwegen interesse hebben getoond in een lijst met honderden namen van mogelijke belastingontduikers. De Duitse geheime dienst had een cd-rom met die informatie voor meer dan 4 miljoen euro gekocht van een informant bij de Liechtensteinse bank LGT Group. De zaak leidde al tot het aftreden van Deutsche Post-topman Klaus Zumwinkel en een reeks invallen in huizen en kantoren over heel Duitsland.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) adviseerde dit weekend Nederlanders die heimelijk een spaarrekening hebben in Liechtenstein, zich uit zichzelf te melden bij de Belastingdienst. Zo kunnen zij alsnog een flinke boete voorkomen, omdat er voor hen een inkeerregeling bestaat.