Hof doet uitspraak over schoolmoord

Icoon Justitie Het gerechtshof in Den Bosch doet vandaag uitspraak in de strafzaak tegen de verdachte van de schoolmoord in Hoogerheide. Justitie heeft tegen de 23-jarige Julien C. twintig jaar gevangenisstraf en tbs geëist.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij de 8-jarige Jesse Dingemans op 1 december 2006 met voorbedachten rade doodgestoken.

Op basis van eerdere onderzoeken meent justitie dat de verdachte kampt met een persoonlijkheidsstoornis. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar en dat maakt een behandeling in een tbs-kliniek noodzakelijk, aldus justitie. Toch gaf de advocaat-generaal het gerechtshof ook een levenslange celstraf zonder behandeling in overweging.

De rechtbank veroordeelde C. vorig jaar voor doodslag tot twaalf jaar celstraf en tbs, na een eis van eveneens twintig jaar en tbs. De rechter achtte moord niet bewezen omdat volgens hem niet zeker is dat C. het plan had iemand te doden. Over de straf ontstond destijds veel publieke verontwaardiging. Zo circuleerden er op internet protesten van mensen die de straf te mild vonden.