Downloaden toch niet 'meestal illegaal'

Icoon InternetDe overheid blundert in een voorlichtingsboekje over de gevaren van internet door een onjuiste en onterechte waarschuwing te publiceren met betrekking tot het downloaden van muziek en films. De waarschuwing staat in het 'Gezinsboekje bedwing het web!', een voorlichtingsfolder voor kinderen en hun ouders over de gevaren van internet.

In het boekje wordt vermanend gewaarschuwd "Onthoud dat het downloaden van muziek en films vanaf het internet meestal illegaal is, tenzij je gebruikmaakt van een legale site." Met die vermaning slaat een folder van voorlichtingscampagne Digibewust de plank echter volledig mis.

De bewering dat downloaden 'meestal illegaal' is, is in strijd met de Nederlandse wetgeving. Die staat alleen het zonder toestemming uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal niet toe. Downloaden van muziek, films en televisieseries is, zolang dat voor niet-commercieel eigen gebruik gebeurt, wel degelijk legaal. Voor het downloaden van tijdschriften en boeken geldt echter de regel dat je maar kleine passages mag downloaden voor eigen gebruik. Downloaden is daarmee dus eigenlijk meestal 'legaal'. Of de site waar je van downloadt legaal of illegaal is doet in de Nederlandse wetgeving totaal niet terzake.

Volgens woordvoerster Inge Aarts van Digibewust, een samenwerkingsverband van de overheid en het bedrijfsleven, is de "zeer geslaagde" folder "een Europees product", waarvan geen op lidstaten toegespitste versies zijn gemaakt. In de meeste EU-landen is downloaden niet toegestaan. Aarts kan niet zeggen waarom de gewraakte zin niet uit de folder kon worden geschrapt.

Waarom juist over juridische kwesties, waarbij de wetgeving vaak per land verschilt, een generieke Europese folder wordt uitgebracht, weet ze niet. "Ik ben geen jurist," aldus Aarts.

Digibewust is niet van plan een gecorrigeerde editie van het boekje uit te brengen. Wel gaat het voortaan een bijlage bij de folder voegen, waarop de Nederlandse situatie wordt toegelicht. De tekst van die bijlage is ook te lezen op de website van digibewust. Opvallend is daarbij dat de passage waarin vermeld staat dat het downloaden feitelijk LEGAAL is, wordt omringd door passages die het zoveel mogelijk ontmoedigen. Na goed lezen vinden we toch de gewenste passage: "Je mag voor eigen gebruik kopieën maken van muziek of films. Je mag dergelijke bestanden dus ook van het internet downloaden. Dit geldt ook als de bron illegaal is.".

Met dank aan mouthman voor de submit.