Halsema hekelt toon Marijnissen en Wilders

Icoon PolitiekGroenLinks-leider Femke Halsema hekelt de felle kritiek en grove uithalen waarvan haar collega-Kamerleden zich bedienen. Op haar weblog hekelt ze het feit dat politici steeds vaker wild om zich heen slaan.

Diskwalificeren neemt zo de plaats in van argumenteren, aldus Halsema op haar weblog. Ze vindt het verschrikkelijk dat dit het debat vervuilt.

Halsema doelde op SP-leider Jan Marijnissen en PVV-leider Geert Wilders. De laatste noemde premier Jan Peter Balkenende een beroepslafaard omdat die de harde toon van de PVV-leider bekritiseerde.

Marijnissen zei zaterdag dat hij Wilders levensgevaarlijk vindt, omdat hij hele bevolkingsgroepen wegzet. De SP-leider verwees daarbij  naar etnische zuiveringen op de Balkan en in Rwanda. Dat laatste schoot bij Halsema helemaal in het verkeerde keelgat. ''Je bedoelt toch niet dat Wilders oproept tot moord, zoals de Hutu-leiders in Rwanda destijds? Als je zijn grove stigmatiseringen gevaarlijk vindt, waarom betaal je hem dan met gelijke munt? Waarom draag je zelf bij aan de verspreiding van angst?''

Halsema zegt het afschuwelijk te vinden dat het democratische debat 'zo vervuilt'. ''Dat diskwalificeren de plaats inneemt van argumenteren. En dat politieke leiders zonder enige terughoudendheid of gêne elkaar uitmaken voor rotte vis.''