Ruud de Wild: 'Ik was het radio maken zat'

Icoon RadioBij zijn terugkeer naar Radio 538 kreeg hij een middagprogramma maar eigenlijk had hij het liefst een ochtendprogramma gehad. Ruud de Wild heeft in Broadcast Magazine een boekje open gedaan over zijn laatste periode bij Radio 538. In oktober vertrok De Wild definitief bij het radiostation.

"Je bent moe van de dag en dan moet je nog gaan vlammen. Dat laatste uur tussen 18:00 en 19:00 uur ging maar niet voorbij. Een radio-programma moet tot de laatste seconde spannend zijn, maar dit ging als een nachtkaars uit", aldus De Wild. Ook merkte hij dat er veel veranderd was binnen het radiostation. "Radio 538 paste niet meer bij mij of ik niet meer bij het station. Ik was het radio maken zat, was creatief dood. Steeds weer de Red Hot Chili Peppers en Robbie Williams... Ik zat helemaal vast. Alle dagen leken op elkaar en daar werd ik gek van. Ik wilde ook iets doen op vrijdag, de leukste radiodag, maar er was geen plek."

Na zijn vakantie sprak de deejay met directeur Jan-Willem Brüggenwirth over een pauze van een half jaar maar uiteindelijk werd besloten om uit elkaar te gaan. Vervolgens kwam de geruchtenstroom op gang en werd hij door veel mensen benaderd. Ook jeugdvriend Wouter van der Goes, die programmadirecteur van Q-Music is, zocht contact met De Wild. "We hebben ooit afgesproken dat we tien jaar later weer zouden samenwerken. En dat is nu. In alle eerlijkheid: Q-music was mijn favoriet. Als je hier binnenkomt, is het weer écht radio en niet één of ander commercieel ding waar het alleen maar draait om de poen."

Van der Goes is blij dat De Wild een programma gaat maken bij Q-Music en vindt dat de luisteraar nu een keuze in de ochtend heeft. "Edwin Evers maakt een beregoed programma. Het enige alternatief is nu Giel op 3FM, maar hij heeft weer een andere stijl. Ik verwacht dat Ruud een nieuw alternatief in de ochtend gaat worden. Iedereen in radioland heeft op 10 maart om tien over negen een mening van 'gewéldig, dit wordt het helemaal!' of 'wat een kansloos programma'."

De Wild heeft zin om op 10 maart met Jeroen Kijk in de Vegte weer te knallen zoals vroeger. "Ik zie het als een uitgerolde vuurwerkmat in de regen. Of hij doet het wél en eindigt met een knal, of hij gaat uit... Het kan twee kanten op."