Inburgeringsbureau sleept Amsterdam voor rechter

Icoon BinnenlandsAanbieder van inburgeringcursussen A Deux uit Almere eist een schadevergoeding van 1,5 miljoen euro van de gemeente Amsterdam. De firma heeft daartoe een kort geding tegen de hoofdstad aangespannen. Advocaat Harry den Besten van het bedrijf bevestigde gisteren berichtgeving hierover in Nova.

De hoofdstad stuurde vorig jaar volgens de raadsman veel minder inburgeraars voor een taalcursus naar A Deux dan afgesproken. In plaats van de overeengekomen 1500 waren het er slechts 102. Doordat het bedrijf wel al docenten en leslokalen had geregeld, zit het met een flinke kostenpost.

Sinds de invoering begin vorig jaar van de marktwerking in de inburgering moeten gemeenten deelnemers doorsturen naar de verschillende aanbieders van cursussen. Den Besten stelt dat het Amsterdam door bureaucratie niet lukt voldoende deelnemers op te roepen. "Ze hebben hun organisatie niet op orde.''

A Deux is ook actief in Utrecht en Almere, die hun afspraken volgens de advocaat wel nakomen. De eis van 1,5 miljoen euro is overigens een voorschot op een totale schadeclaim van circa 2,5 miljoen euro. Die dient Den Besten later in.

Het ROC van Amsterdam ontsloeg onlangs nog zestig docenten die inburgeringscursussen gaven, omdat het minder kandidaten kreeg dan verwacht. Ook opleidingsinstituten in andere steden leden fikse verliezen. Minister Ella Vogelaar (Integratie) vereenvoudigde de regels voor de inburgering enkele maanden geleden.