Hoge straf voor verspreiden naaktfoto's ex

Icoon JustitieEen 29-jarige man uit het Gelderse Elburg stond vandaag terecht voor het versturen van naaktfoto's van zijn ex-vriendin. Volgens de aanklacht zou hij deze uit wraakzucht op het internet en MSN hebben geplaatst, omdat hij niet kon verkroppen dat de relatie was uitgegaan.

Voor de politierechter ontkende de man de foto's te hebben verspreid. Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut sprak hem tegen. De foto's zouden vanaf een computer zijn verstuurd, waartoe alleen hij toegang had. De politierechter volgde de conclusie van het NFI.

Tijdens de rechtszaak kwamen ook de gevolgen van de openbaarmaking van de naaktfoto's aan de orde. Het slachtoffer maakte kenbaar dat zij daardoor klanten heeft verloren en daarnaast heeft moeten verhuizen. Ook dit rekende de politierechter de verdachte aan.

Uiteindelijk veroordeelde de politierechter de 29-jarige Elburger tot een geldboete van 1500 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk, en een schadevergoeding aan het slachtoffer van 5860,50 euro. Volgens de politierechter had de man door het eenvoudige handelen van het plaatsen van foto's op het internet deze toegankelijk gemaakt voor miljoenen, en daarmee een ernstige inbreuk gemaakt op de eer en goede naam van zijn ex-vriendin. Het is nog onbekend of de man in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. De straf is hoger uitgevallen dan de eis van de officier van justitie.

Het vonnis is hier na te lezen.