Tilburgers worden vaker moslim

Icoon BinnenlandsHet aantal autochtone Tilburgse mannen dat bewust voor het Islamitische geloof kiest, stijgt. Dat stelt islamoloog professor dr. Herman Beck. "Autochtonen voelen zich steeds vaker aangetrokken tot de spirituele kant van de islam."

De professor denkt dat Tilburg 'enkele tientallen' bekeerlingen telt. Over heel Nederland gezien zouden ongeveer 6.000 mensen op latere leeftijd moslim zijn geworden. "Harde cijfers zijn er niet, ook landelijk niet", relativeert hij.

Beck beweert dat het profiel van de bekeerling verandert. "Waren het eerst vooral de vrouwen die zich bekeren omdat ze met een moslim getrouwd zijn. Sinds kort nemen ook vaker mannen uit zichzelf het moslimgeloof aan." Wat echter niet verandert is dat bekeerlingen doorgaans roomser zijn dan de paus, en de meer conservatieve moskees opzoeken.

Abdelkader Barkane
Ook Abdelkader Barkane, woordvoerder van de Marokkaanse vereniging El- Feth in Tilburg, stelt dat het aantal bekeerlingen groeit. "Vooral studenten kiezen bewust voor de islam. Zij zijn op zoek naar een nieuwe vorm van spiritualiteit." Hij ziet voornamelijk autochtone vrouwen de moskee binnenstappen. Maar ook hij relativeert zichzelf: "We houden geen cijfers bij. Het is dus maar een schatting."

De groeiende belangstelling van geboren en getogen Nederlanders voor het moslimgeloof verklaart Barkane door de vliegtuigaanslagen van 11 september. "Er worden sindsdien meer gesprekken gevoerd. Daardoor groeit de interesse."

Met dank aan gatochkrassen voor de submit.