Arabische figuranten boos om leger casting

Icoon OpmerkelijkEen 'casting' georganiseerd door het Duitse SST is gisteren in het Rotterdamse Golden Tulip Hotel bijna uit de hand gelopen. Het bedrijf had in een advertentie laten weten op zoek te zijn naar Arabisch sprekende figuranten. Het bleek echter niet om een figurantenrol te gaan in een film, maar bij een oefening in Duitsland van Amerikaanse soldaten die naar Irak moeten.

Tientallen Arabische Nederlanders voelden zich misleid door de advertentie. ''Ik dacht dat het om een rol in een film ging. Als ik dit had geweten, was ik nooit in de trein gestapt. Ze denken toch niet dat ik ga meewerken aan de bezetting van een Arabisch land'', zo tekende het AD op uit de mond van een boze Hagenees van Marokkaanse komaf.

Een woordvoerder van SST, dat interculturele trainingen verzorgt voor NAVO-troepen in Duitsland, zegt dat de advertentie bewust vaag is gehouden om redenen van veiligheid. Hij maakt duidelijk dat het Amerikaanse leger op zoek is naar mensen die zeker enige weken in een 'Irakees dorp' in Duitsland willen verblijven. De Arabieren krijgen daar een rol. De een is burgemeester, de ander bakker en weer anderen zijn verzetsstrijders. ''Die trainingen zijn bedoeld om soldaten voor te bereiden op een land en cultuur waar ze niets van af weten. Ze leren er respectvol met de lokale bevolking om te gaan. De bedoeling is dat ze van de fouten van hun voorgangers leren.''

Een enkeling heeft wel interesse. Zo legt een Iraakse vluchteling uit dat hij het geld - 80 tot 120 euro per dag - goed kan gebruiken en lijkt het hem ook goed dat Amerikanen een beter beeld krijgen van de Irakese bevolking en daardoor minder problemen veroorzaken. Maar de scepsis overheerst.

Arabisch sprekende mensen die willen figureren, moeten minstens drie weken in het dorp op het Duitse oefenterrein verblijven en mogen dan geen contact onderhouden met de buitenwereld.