Rellen in Belgrado escaleren

Icoon BuitenlandsDe rellen in de Servische hoofdstad Belgrado zijn donderdagavond verder geëscaleerd. Nadat afgelopen week tienduizenden mensen hadden gedemonstreerd tegen de onafhankelijkheid van Kosovo, gingen vanavond ruim 150.000 mensen de straat op. Die demonstratie bleef lange tijd vreedzaam, totdat enkele honderden betogers oprukten naar de Amerikaanse ambassade. Het gebouw is lange tijd bekogeld met stenen en er werden deuren en ramen vernield. Dankzij een molotov cocktail heeft de ambassade enige tijd in brand gestaan.

Inmiddels is de militaire politie terplekke en heeft de raddraaiers uit elkaar gedreven. Bij het pand was nauwelijks politiebewaking aanwezig omdat de ambassade al gesloten was vanwege de eerdere betogingen. De mobiele eenheid heeft traangas ingezet nadat de Amerikaanse vlag op de ambassade was vervangen door de Servische. De Amerikaanse regering heeft een dringend beroep gedaan op de Servische regering om de orde zo snel mogelijk te herstellen. De regering heeft zojuist de bevolking opgeroepen om vooral kalm te blijven.

Niet alleen de Amerikaanse ambassade was het doelwit vanavond. Ook de Kroatische en Britse ambassade lagen onder vuur net als enkele buitenlandse banken. Talloze winkels werden het doelwit van plunderingen en er gingen auto's en afvalcontainers in vlammen op. Nog altijd is het onrustig in de straten van Belgrado. De laatste berichten uit Belgrado maken melding van ruim dertig gewonden, waaronder zeker veertien politieagenten.

Ook was het onrustig bij de grensplaats Merdare. Daar zou een groep van zeker vijftig Servische reservisten hebben gevochten met de Kosovaarse politie en NAVO troepen. Deze groep zou inmiddels weer naar Servië zijn teruggekeerd.

Met dank aan mouthman voor de submit.