Rechtszaak tasjesdief moet openbaar

Icoon Justitie De rechtbank in Amsterdam heeft vanochtend bepaald dat de 46-jarige Germaine C. in het openbaar moet terechtstaan. De vrouw, verdacht van het doodrijden van de 19-jarige tasjesdief Ali el B., wil dat onder geen beding, omdat zij voor haar leven vreest.

Haar advocaat Cees Korvinus heeft een wrakingsverzoek ingediend. De rechtbank beraadt zich daarover.

C. verscheen 5 februari niet bij de behandeling van haar strafzaak. De rechtbank gaf het Openbaar Ministerie opdracht haar op te sporen. De politie haalde de vrouw gistermiddag op. Zij is vanmorgen naar de rechtbank gebracht.

De rechtbank vindt het belang van de openbaarheid groter dan dat van de vrees van C. voor haar veiligheid. Om de vrouw enigszins tegemoet te komen, heeft het rechtscollege C. wel toegezegd dat zij haar herkenbaarheid in de zaal mag beperken. Op welke manier dat zou moeten geschieden, is nog niet duidelijk.

Raadsman Korvinus zei ter zitting dat hij de manier waarop het OM heeft voldaan aan het zogeheten medebrengingsbevel van de rechtbank buiten alle proporties vindt. Tien politiemensen haalden de vrouw op. Volgens Korvinus is zijn clënte niet meer in staat adequaat vragen te beantwoorden. De vrouw heeft de afgelopen nacht, die zij doorbracht op een politiebureau, niet geslapen, aldus de raadsman. ''Ze is doodmoe.''