Bier duurder!

Icoon OpmerkelijkSchokkend nieuws: Bierdrinkers in Europa gaan meer betalen voor het gerstenat van Heineken. De Nederlandse brouwer verhoogt dit jaar zijn prijzen met 3 tot 4 procent.

De bierbrouwer, die samenspande met concurrenten om zo de consument in de jaren negentig teveel te laten betalen voor haar gestenat, ziet zich daartoe genoodzaakt omdat de kosten voor grondstoffen (mout) en verpakkingsmaterialen (aluminium voor blikjes) sterk stijgen. Het concern denkt dat de prijzen voor grondstoffen en verpakkingsmaterialen dit jaar met 15 procent stijgen. Heineken, naar omzet gemeten de op drie na grootste bierbrouwer ter wereld, maakte dit vandaag bekend bij de publicatie van zijn jaarcijfers.

Hoe de consument zal reageren op de prijsverhoging, is de grote onzekerheid voor het concern. Of Heineken de prijzen weer zal verlagen als de consument zijn bieren (naast Heineken onder andere Amstel) minder gaat drinken, wilde topman Jean-François van Boxmeer niet zeggen.

De prijsverhoging zal niet in de Verenigde Staten worden doorgevoerd. De brouwer, die daar Heineken als een zogenaamd premiumbier presenteert, wil daar nog meer marktaandeel krijgen. "We moeten voorzichtig zijn de prijs daar te verhogen'', aldus financieel topman René Graaf Hooftland.

Mede door de onzekerheid over de reactie van de Europese consument, wil het bedrijf er echter niet aan om een concrete winstverwachting voor dit jaar af te geven.