FOK! draait op vrijwilligers

FOK!-oprichter Danny Roodbol zegt vandaag in een interview met dagblad De Pers sinds anderhalf jaar van de opbrengsten van de website te kunnen leven en zich daardoor vol op de site te kunnen storten. De site draait echter op vrijwilligers, benadrukt hij.

De financile opbrengsten zijn volgens Roodbol bescheiden: ''Ik ben niet zo’n geslepen zakenman. FOK! drijft nog altijd op ongeveer 250 vrijwilligers die nieuws plaatsen, reacties modereren en nieuwe onderdelen bouwen. Er moet genoeg binnenkomen om van te kunnen eten. Tot nu toe lukt dat wel, maar het is niet zo dat ik volgende week een nieuwe Hummer kan kopen.''

De website FOK! werd opgericht in 1999 en werd bekend door de aandacht die FOK! besteedde aan Big-Brother. Sindsdien is de site uitgegroeid tot n van de populairste nieuws- en discussiesites van Nederland, aldus De Pers.

Aan de lezers van De Pers legt Roodbol uit dat een belangrijk criterium om een bericht op de FP te zetten, is dat het reacties uitlokt: ''Want minstens zo belangrijk als de berichten zelf zijn de reacties van de bezoekers die grossieren in melige opmerkingen en hun commentaren steevast voorzien van grote hoeveelheden smiley's.'' FOK! heeft een abonnement op het ANP, maar probeert zoveel mogelijk een eigen koers te varen bij de selectie van het nieuws.

De meeste bezoekers op FOK! komen uit de groep van 18 tot en met 25 jaar, maar er zijn nu ook mensen van 70 die FOK! bezoeken. Meer dan honderd moderators houden een oogje in het zeil, maar zelfs die kunnen niet verhinderen dat er af en toe een racistische of anderszins aanstootgevende reactie tussendoor slibt.

Roodbol: ''Er worden dagelijks tigduizend reacties geplaatst. Die kun je niet allemaal lezen, zelfs niet met zoveel man. Af en toe wijst het Meldpunt Discriminatie Internet ons op een reactie die niet door de beugel kan, en die verwijderen we dan netjes.'' Tot nog toe heeft FOK! een gang naar de rechter weten te voorkomen. Er komen wel eens boze brieven binnen van advocaten, zoals toen op het forum oude Playboy-foto's van Jerney Kaagman in berichten werden gelinkt, maar dat is altijd met een sisser afgelopen.

-
Bezoek ook eens het FOK!-forum, de weblog, De sportsite Of FOK!games Wil je weten hoe de gemiddelde FOK!ker eruit ziet? Gluur dan mee op het FotoboekMet dank aan Bakkioli voor de submit.