Vliegen zonder brandstof is toekomst

Icoon Milieu Vliegen zonder brandstof. Het is nu nog niet mogelijk, maar als het aan het bedrijf Solar Impulse ligt, wordt dit wel de toekomst. Een project, dat wordt gesteund door de International Air Transport Association (IATA), moet bewijzen dat het mogelijk is om door middel van zonne-energie te vliegen.

Het prototype dat wordt gebouwd, moet in het voorjaar van 2009 zijn eerste testvlucht maken. In 2011 moet een vlucht rond de wereld, inclusief vijf tussenstops, worden gemaakt. Het doel dat beide partijen op korte termijn voor ogen hebben, is bewijzen dat het mogelijk is om dag en nacht te vliegen met alleen zonne-energie als aandrijving. Op lange termijn moet dit leiden tot een schone luchtvaartindustrie. Dit is ook één van de redenen waarom de IATA aan dit project meewerkt.

De luchtvaartorganisatie heeft onder meer als doelstelling om uiterlijk in 2050 een CO2-vrije luchtvaart te bewerkstelligen. Giovanni Bisignani, CEO van IATA, zegt: "Het bereiken van CO2-vrije passagiersluchtvaart zal niet in de nabije toekomst te realiseren zijn. We kunnen nu de potentiële bouwstenen van een CO2-vrije toekomst zien: zonne-energie, brandstofceltechnologie en brandstof gemaakt van biomassa. Door samen te werken met een duidelijke visie, moet een groenere industrie zeker haalbaar zijn"