Iraniërs: Herzie band met Nederland

Icoon BuitenlandsZestien parlementariërs uit Iran hebben president Mahmoud Ahmadinejad verzocht de betrekkingen met Nederland en Denemarken te herzien. De Iraanse volksvertegenwoordigers storen zich aan recente anti-islamitische uitingen in Deense en Nederlandse pers. Het liefst zien ze dat Iran de economische en politieke banden met Nederland en Denemarken verbreekt.

Vooral de herplaatsing van de omstreden bomcartoon van de islamitische profeet Mohammed in Deense en Nederlandse media zou kwaad bloed hebben gezet. De leden van het Iraanse parlement verwijten de media in ieder geval een gebrek aan eerbied voor heiligheden.

De beledigingen zijn volgens de parlementariërs geuit onder invloed van ''aanmatigende zionisten''. Het is niet bekend wat de Iraanse minister-president van de verklaring vindt.

Vrijdag nog vroeg de Iraanse regering aan CDA-minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie de koranfilm van Geert Wilders en beledigingen van de koran te verbieden. ''U kan het proces van deze satanische en samenzweerderige beweging stoppen op basis van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens'', aldus de Iraanse minister van Justitie.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.