Freek de Jonge boos op DWDD

Icoon TelevisieCabaretier Freek de Jonge is volgens eigen zeggen persona non grata in het populaire VARA tv-programma De Wereld Draait Door. Vrijdagmiddag kreeg hij een paar uur voor de uitzending te horen dat hij niet welkom was. Reden is dat Matthijs van Nieuwkerks side-kick Marc Marie Huijbregts niet met De Jonge aan dezelfde tafel wenst te zitten.

Een paar maanden gelden zat De Jonge in DWDD toen hij melding maakte een ander soort cabaret te willen maken voor een intelligenter publiek. ''Ik wil niet dat mensen die naar shows gaan van bijvoorbeeld Marc-Marie Huijbregts bij mij in de zaal zitten. Dat publiek hoort niet thuis bij mij, die snappen het toch niet. Wie komt om te lachen gaat maar ergens anders heen'', zo zei De Jonge toen.

Volgens De Jonge was dat een grapje. Hij is boos dat Huijbregts zijn komst nu blokkeert: ''De side-kick is kennelijk de baas bij zo'n programma. Ik vind dat buiten elke proportie.'' Hij ergert zich aan de arrogantie en omgangsvormen waarvan de makers van het programma zich bedienen. ''Natuurlijk word je dan ook nog eens afgebeld door iemand van het tweede garnituur, terwijl de afspraak was gemaakt met de producer.''

Eindredacteur Ewart van der Horst van DWDD noemt het incident ''een storm in een glas water''.

Vorige week kwam het programma ook al in opspraak toen Peter R. De Vries aan het einde van een uitzending opmerkte dat er afspraken over de bespreking van een nieuw boek niet waren nagekomen.



Rechts op de foto kan niet lachen met Freek