KLM weigert Wilders te vervoeren

Icoon VervoerPVV-leider Geert Wilders is vanochtend op Schiphol de toegang geweigerd op een vlucht van de KLM. Het Kamerlid kreeg te horen dat de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij ''het risico te groot vindt'' om hem te vervoeren.

Wilders wilde met een aantal leden van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken op een vlucht naar Moskou stappen. De andere Kamerleden zijn nu maar zonder Wilders vertrokken.

De Kamercommissie bezoekt Rusland om meer inzicht te krijgen in de politiek, cultuur en economie van het land. Naast leden van de regering spreken de Kamerleden onder anderen oppositieleden, journalisten en politiek analisten en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Wilders toonde zich verrast dat de KLM hem de toegang weigerde. ''Mijn beveiligers waren even verrast. Ze hadden vooraf alles geregeld, maar ze wisten van niets.'' Hij hoopt dat de luchtvaartmaatschappij hem later vandaag of morgenochtend alsnog naar Rusland wil vliegen. ''Ik ga niet met een andere maatschappij. Ik wil dat onze nationale luchtvaartmaatschappij mij brengt.''

Update 11.01 uur
Inmiddels is de KLM met een reactie gekomen. Volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij had Wilders ''specifieke verzoeken voor zijn veiligheid die niet vooraf bekend waren bij ons.'' Omdat aan die voorwaarden niet kon worden voldaan, weigerde de KLM hem te vervoeren.

De KLM bekijkt of ze het Kamerlid later vandaag alsnog kunnen vervoeren naar Rusland.

Update 12.04 uur
De Nationaal Co÷rdinator Terrorismebestrijding (NCTb) zegt niet betrokken te zijn geweest bij het besluit om Wilders uit het vliegtuig te weren. ''Ons is geen advies gevraagd omdat we geen rol spelen in deze zaak'', zei een woordvoerder. ''Dit is een besluit van een private onderneming.''

Wilders heeft inmiddels weer gereageerd op de KLM die stelde dat de politicus extra verzoeken had. Wilders ontkent dat ten stelligste. ''Er zijn nul komma nul extra eisen gesteld. Deze reis is voorbereid en men wist dat ik kwam.''

De kans is groot dat Wilders vandaag alsnog naar Rusland kan vliegen. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zet zich daar voor in omdat ze het ontoelaatbaar acht dat een Kamerlid zijn werkzaamheden niet kan verrichten.
'Niet te vervullen veiligheidseisen'

Met dank aan Emslander, naarling en Marco Bankers voor de submit.