Britse regering nationaliseert Northern Rock

Icoon PolitiekDe Britse regering nationaliseert de in nood verkerende bank Northern Rock. Dat heeft minister van Financiën Alistair Darling zondag bekendgemaakt.

Gezien het huidige tumult op de financiële markten vindt de regering het onverstandig de bank in private handen te laten, aldus de bewindsman.

Darling benadrukte dat de nationalisatie van Northern Rock, die maandag met noodwetgeving wordt geregeld, slechts tijdelijk is. Zodra de situatie op de financiële markten stabiel is, wordt de bank weer geprivatiseerd. De minister zei verder dat het bestuur van de bank alle beslissingen blijft nemen en dat de regering zich daar niet mee zal bemoeien.

Northern Rock raakte in moeilijkheden door investeringen in risicovolle hypotheken in de Verenigde Staten en bleef op de been dankzij miljardenleningen van de Britse overheid. De afgelopen maanden werd gezocht naar potentiële kopers. Onder meer Virgin Group van zakenman Richard Branson toonde belangstelling. Verder behoorde een overname door het huidige bestuur van Northern Rock tot de mogelijkheden.

De Britse regering is van mening dat de voorstellen van de mogelijke kopers het belang van de Britse belastingbetaler onvoldoende dienen. "Onder de huidige marktomstandigheden geloven we niet dat de twee biedingen voldoende waarde opleveren", aldus Darling. Het is voor het eerst sinds de jaren zeventig dat de Britse overheid een bedrijf nationaliseert.