Toch weer rellen in Denemarken

Icoon BuitenlandsOndanks de aanwezigheid van extra politie hebben groepen jongeren afgelopen nacht in de Deense hoofdstad Kopenhagen en enkele andere Deense steden auto's en afvalcontainers in brand gestoken. De politie heeft vijf personen gearresteerd.

Ook in de vijf voorgaande nachten was het in enkele Deense steden onrustig. De meeste relschoppers komen volgens de politie uit wijken met veel migranten. De Deense minister van Justitie Lene Espersen heeft gezegd dat de overheid hard tegen de jongeren zal optreden.

Gisteren besloot een rechter tot twee weken preventieve hechtenis voor een 15-jarige jongen. Die had zich op de televisie uitgesproken voor het voortzetten van de rellen.

In Kopenhagen was gisteren een betoging tegen racisme en discriminatie. Rasmus Lingnau Amossen, een van de organisatoren van de demonstratie, zei dat veel jonge migranten de politie racisme verwijten. Nieuwe regels maken het de Deense politie mogelijk mensen willekeurig te fouilleren op wapens, ook als die personen nergens van worden verdacht. De politie zou vooral jonge immigranten op wapens controleren.