Deense moslims boos over cartoon

In Kopenhagen zijn gisteren honderden Deense moslims de straat opgegaan om te protesteren tegen het afdrukken van een spotprent van de profeet Mohammed in Deense kranten woensdag. De demonstranten trokken door de straten van de Deense hoofdstad en riepen leuzen als ''God is groot'' en ''vrijheid van meningsuiting is een plaag''.

Velen droegen de zwart en witte vlaggen van de radicale moslimbeweging Hizb ut-Tahrir, die een wereldwijd Kalifaat voor staat.

Eerder tijdens het vrijdaggebed uitten Deense moslims van verschillende achtergronden hun frustratie dat de spotprent die zij het meest verafschuwden, opnieuw was afgedrukt. Vele zeiden dat zij eenvoudig niet het motief konden begrijpen of het moest haat tegen de islam betreffen. Het meest tot uiting kwam de mening dat de hele crisis met de spotprentaffaire voor niets was geweest.

Deense kranten herplaatsten de spotprent, nadat de politie een complot tegen de tekenaar wist te verijdelen. Zij maakten zo een statement voor de vrijheid van meningsuiting

Politie
De NOS meldt vannacht dat de Deense politie in veel steden extra manschappen op de been heeft gebracht om te voorkomen dat er opnieuw rellen uitbreken. Het is al een paar nachten erg onrustig, in vooral allochtone wijken.

De politie denkt dat allochtone jeugd kwaad is over de manier waarop de agenten tegen hen optreden. Maar wellicht is ook de nieuwe publicatie van de Mohammed-spotprenten daar debet aan.