Vaker geweld tussen taxichauffeurs

Icoon Vervoer Sinds de invoering van de nieuwe taxiwet, krijgen steeds meer chauffeurs te maken met agressieve collega's. In een maand tijd hebben al twintig taxichauffeurs hun verhaal gedaan bij FNV. De bond wil dat de verantwoordelijke ministers (Hirsch Ballin en Eurlings) deze situatie harder aanpakken.

Chauffeurs voelen zich vaker dan voorheen geïntimideerd door collega's, die desnoods met fysiek geweld de beste standplaatsen willen bemachtigen. FNV-bestuurder Remko Mast: "Terwijl vroeger in de taxiwereld collega's elkaar juist steunden in het werk en hielpen bij agressie van klanten. Taxichauffeurs moeten soms letterlijk knokken voor de beste standplaatsen en de mooiste ritten."

FNV heeft een aantal maatregelen bedacht, waarvan zij graag zouden zien, dat die ingevoerd worden. Onaangekondigde controles door Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en cameratoezicht op de standplaatsen, behoren tot de aanbevelingen. Daarnaast zou het makkelijker moeten zijn om vergunningen van chauffeurs in te nemen als zij in de fout gaan. Nu is dat vaak erg lastig, zo niet onmogelijk, omdat de vergunning voor vijf jaar wordt verstrekt.