Hirsi Ali wil liefst Nederlandse blijven

Icoon BuitenlandsAyaan Hirsi Ali wil het liefst Nederlandse blijven. Maar omdat het Nederlands kabinet haar niet wil beschermen in de Verenigde Staten, hoopt ze op bescherming van de Franse regering of van de Europese Unie. Dit zei de vroegere VVD-politica donderdag tijdens een bezoek aan het Europees Parlement.

"Ik klaag niet over Nederland, ik hou van Holland en ik beschouw mezelf als een Nederlandse", zei Hirsi Ali.

Ze kwam in Brussel 'met schaamte' om hulp vragen omdat ze zelf de kosten van haar beveiliging in de VS niet kan betalen. Ze noemde het voorstel van Franse intellectuelen om haar te naturaliseren tot Française 'prachtig' en verwelkomde het initiatief van Franse socialisten in het Europees Parlement.

Ze zei dat ze geen andere keus had dan hulp vragen. "Ik ben Nederlandse en wil dat graag blijven, maar ik zit in een wanhopige situatie. Ik wil niet doodgaan, ik wil leven, Ik hou van het leven."

Hirsi Ali zei dat haar situatie momenteel uitzichtloos is. Ze heeft in de VS net genoeg geld opgehaald om de beveiligers te betalen die haar naar volgende 'fundraising' bijeenkomsten kunnen brengen. Die vicieuze cirkel wil ze uit. Ze ziet een Europees fonds ook niet alleen als een redding voor haarzelf. Ze ziet het als reddingsboei voor mensen "wier enige misdaad is het uitoefenen van de vrijheid van meningsuiting".

Hirsi Ali geeft er dus de voorkeur aan om Nederlandse te blijven en in de VS te wonen met een beveiliging die door de Europese Unie wordt betaald. Maar veel kansen daarop zijn er niet, omdat alle 27 EU-landen met zo'n plan moeten instemmen. Volgens Nederlandse Europarlementariërs kan het volgens EU-regels en afspraken ook helemaal niet. Het initiatief van een aantal Franse socialisten kreeg tot nog toe steun van ongeveer honderd van de 785 Europarlementariërs, onder wie twee Nederlanders: Kathalijne Buitenweg van GroenLinks en Paul van Buitenen.

Hirsi Ali verhuisde in oktober 2006 van Nederland naar Washington. Sinds oktober vorig jaar betaalt de Nederlandse staat niet meer voor haar beveiliging. De Verenigde Staten doen dat sowieso niet voor privépersonen.

Met dank aan mouthman voor de submit.