Ayaan Hirsi Ali in Europees Parlement

Icoon Politiek

Ayaan Hirsi Ali bezoekt vandaag het Europees Parlement in Brussel. Europarlementariërs uit verschillende landen pleiten voor een Europees fonds waaruit de kosten van de beveiliging van het vroegere VVD-Tweede Kamerlid - waar ter wereld ze ook woont - kunnen worden betaald.

Drie Nederlandse Europarlementariërs hebben de oproep getekend: Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk van GroenLinks en Paul van Buitenen. Andere Nederlandse Europarlementariërs staan zeer kritisch tegenover het initiatief en noemden het een goedkope publiciteitsstunt.

Hirsi Ali zelf steunt het omdat het een structurele oplossing zou zijn voor de financiering van haar persoonsbescherming in haar woonplaats Washington en daarbuiten. Sinds november werft Hirsi Ali zelf fondsen om haar beveiliging te financieren, nadat het Nederlands kabinet had besloten de geldkraan daarvoor dicht te draaien.

Hirsi Ali werd de afgelopen week in Frankrijk binnengehaald als een held van het vrije woord die in de Franse tradities van de Verlichting opereert. De Franse staatssecretaris van Mensenrechten, Rama Yade, vindt dat Frankrijk er alles aan moet doen om haar te beschermen. Zij laat onderzoeken of Hirsi Ali genaturaliseerd kan worden tot Française.


Ayaan Hirsi...