Amin M. in hoger beroep veroordeeld tot levenslang

Icoon JustitieDe Marokkaanse Nederlander Amin M. is vandaag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Het gerechtshof in de Marokkaanse stad Sale achtte bewezen dat hij de Utrechtse Ilona Nemeth heeft verkracht en vermoord. In eerste instantie kreeg M. de doodstraf. Die straf was al omgezet in levenslang.

Ilona Nemeth werd in juli 2004 voor het laatst levend gezien. Zij was toen 34. Een jaar later werd haar lichaam gevonden in een groenstrook nabij het Utrechtse station Overvecht. M. werd in 2006 in Marokko gearresteerd. Omdat M. naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit bezit, werd hij in Marokko berecht. Marokko levert geen onderdanen uit.

Tijdens de rechtszitting werd Amin M. bijgestaan door vier advocaten, van wie drie optraden namens Marokkaanse mensenrechtenorganisaties die actie voeren tegen de doodstraf. De advocaten van Amin M. stelden dat de Nederlandse politie regels had overtreden bij de uitvoering van het onderzoek en de overdracht van het dossier. Zij vroegen de rechters twee getuigen opnieuw op te roepen van wie de verklaringen in het Nederlandse strafdossier zaten. Ook wilden zij rechercheurs en forensisch onderzoekers horen die bij het onderzoek betrokken waren. Het verzoek werd afgewezen.

Bij de rechtszittingen in Sale was een delegatie aanwezig van de Nederlandse politie die het onderzoek uitvoerde. De aanwezige rechercheurs toonden zich tevreden over het vonnis.