Mishandelaar Ehsan Jami krijgt werkstraf

Icoon JustitieDe 17-jarige Mohamed I. is door de kinderrechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van negentig uur voor de mishandeling van toen nog PvdA-raadslid Ehsan Jami. Bovendien kreeg de Leidschendammer een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een agressietraining opgelegd.

Dat is vrijwel conform de eis van justitie, meldde vanmiddag een woordvoerster van het Openbaar Ministerie.

I. belaagde op 4 augustus Jami in diens woonplaats Leidschendam-Voorburg. Hij schopte en sloeg de voorzitter van het comité voor ex-moslims. Het voormalig PvdA-raadslid raakte daarbij lichtgewond.

De 17-jarige Mohamed M. en de 20-jarige Farid T. kregen een werkstraf van zestig uur omdat ze niet ingrepen bij de mishandeling.

Jami haalde zich de woede van de islamitische gemeenschap op de hals door een comité voor ex-moslims op te richten en felle kritiek te uiten op de islam.  Later werd men nog bozer toen hij samen met Geert Wilders een opiniestuk schreef in een landelijk dagblad. Daarin vergeleken de auteurs de profeet Mohammed met Adolf Hitler.  Ook de PvdA vond dat te gortig.

Overigens schreven sommige media voordat er verdachten van de mishandeling waren aangehouden, te twijfelen aan het feit of Jami wel mishandeld was. In oktober kondigde Jami aan een fim te gaan maken die nog veel meer stof zal doen opwaaien als indertijd de Deense Mohammed-cartoons deden.