SMS-tarieven omlaag per 1 juli

Icoon Financieel Brussel eist dat de tarieven van telecombedrijven, voor sms'en vanuit het buitenland, uiterlijk op 1 juli van dit jaar, flink omlaag gaan. Als de betrokken bedrijven geen gehoor geven aan de oproep, dan legt Brussel desnoods zelf lagere tarieven op.

De Europese Commissaris voor Informatietechniek, Viviane Reding, had gisteren een ontmoeting met de top uit de gsm-sector. De huidige tarieven zijn volgens Reding onaanvaardbaar. De kosten voor het versturen van een sms vanuit het buitenland, kunnen oplopen tot 2500 procent van het ‘binnenlandse bedrag’. Het is volgens de EU onacceptabel, dat aanbieders van mobiele telefoniediensten aan hun buitenlandse klanten twintig keer meer verdienen dan aan de binnenlandse klanten.

Verder verlangt Reding dat de telecombedrijven de tarieven duidelijker aangeven. Het moet snel duidelijk zijn waar de klant aan toe is. "Zelfs experts hebben moeite om de consumententarieven te ontdekken op de websites van de meeste gsm-aanbieders. Alle aanbieders moeten hun klanten waarschuwen, zodat ze niet schrikbarende facturen van duizenden euro's krijgen voor gsm-downloaden.", aldus de EU-commissaris.

Klanten van KPN zijn vanaf 1 maart al voordeliger uit, als zij in het buitenland bellen of sms’en. De Nederlandse telecomaanbieder loopt hiermee voorop in Europa, samen met Play en 3 Group. Reding noemt het "een ambitieze stap"

Vorig jaar leidde het optreden van Reding al tot flinke prijsverlagingen voor mobiele gesprekken vanuit andere EU-landen. Zij stelde toen een limiet aan de kosten.