Doodstraf geëist voor 9/11 verdachten

Icoon AmerikaZes verdachten die een omvangrijke rol hebben gespeeld bij de aanslagen van 11 september zullen de doodstraf tegen zich geëist krijgen. Dit meldt de New York Times op basis van verschillende Amerikaanse overheidsfunctionarissen. Verwacht wordt dat het Pentagon het besluit later vandaag officieel bekend zal maken.

Onder de zes verdachten, die momenteel allemaal vastzitten op het Cubaanse gevangenenkamp Guantánamo Bay, is ook Khalid Sheikh Mohammed. Deze Al-Qaida-leider is naar eigen zeggen het brein achter de aanslagen geweest.

De verdachten zullen niet berecht worden door een normale rechtbank, maar door een militaire commissie die speciaal voor Guantanámo-gedetineerden is geformeerd. Vermoedelijk zal de roep om de doodstraf gepaard gaan met veel meer internationale media-aandacht en wettelijke complicaties. Sommige experts verwachten dan ook dat de militaire commissie, die tot nu toe aan nog geen enkele rechtszaak begonnen is, het erg moeilijk gaat krijgen met de uitvoering van de aanklacht.

Met dank aan Aka-Zigor & mouthman voor de submit.