Passagier op Schiphol activeert alarm

Icoon OpmerkelijkEen man die gisterochtend dacht dat hij zijn vlucht vanaf Schiphol had gemist, heeft voor vertraging gezorgd. Hij arriveerde bij de gate, zag niemand en vond het nodig om op een groene knop te drukken. Daarna liep hij via de slurf ‘zijn’ vliegtuig binnen. Hij kwam erachter dat hij toch niet te laat was, maar te vroeg. Vervolgens besloot hij om naar de gate terug te lopen.

Vandaag zei een woordvoerder van Schiphol dat de actie van de man het alarmsysteem in werking heeft gezet, wat leidde tot extra veiligheidscontrole. Volgens de zegsman zit zo’n groene knop standaard bij de pieren, van waar de vliegtuigen vertrekken. "Als je daar alle deuren op slot doet en er breekt bijvoorbeeld brand uit, dan zit iedereen op de pier als ratten in de val. Je kunt dan geen kant op."

Als iemand op de groene knop drukt worden niet alleen de deuren geopend, maar wordt ook het alarmsysteem in werking gesteld. De bewakers komen op dat alarm af om te kijken wat er aan de hand is. Ook worden de passagiers en het vliegtuig opnieuw gecontroleerd, waarbij onder andere explosievenhonden van de Koninklijke Marechaussee worden ingezet. De man was gisteren aangehouden, maar loopt nu weer op vrije voeten.