Hoofddoekjeshervorming door het Turks parlement

Het Turkse parlement is vandaag akkoord gegaan met een grondwetswijziging waardoor er een einde komt aan het verbod om hoofddoekjes te dragen op universiteiten. Dat heeft parlementsvoorzitter Koksal Toptan bekendgemaakt.

Het besluit is erg omstreden in Turkije, waar seculiere Turken bang zijn voor een islamisering van hun land. Het opheffen van het verbod om hoofddoekjes te dragen op universiteiten, zien zij als het verlies van zo'n seculiere verworvenheid.

Van de 550 parlementariërs stemden 411 volksvertegenwoordigers voor de hervorming. Tegelijkertijd demonstreerden tienduizenden Turken een paar kilometer van het parlement in Ankara tegen het besluit.

De stap is een van de hervormingen van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan van de partij AK (Rechtvaardigheid en Ontwikkeling). De AK-partij heeft zijn wortels in de politieke islam, terwijl de stichter van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) politiek en islam uiterst strikt scheidde. Tegenstanders van de maatregel stellen dat Erdogan bezig is de seculiere staat die Atatürk voor ogen had, te ondermijnen.

De regering wil met de afschaffing van het verbod voorkomen dat traditioneel geklede meisjes en vrouwen ervoor terugdeinzen een academische opleiding te volgen. Naar schatting twee derde van de Turkse vrouwen draagt een hoofddoek.