Veel bewoners verpleeghuis eenzaam

Icoon Binnenlands Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland ervaren hun kwaliteit van leven als voldoende. Tegelijkertijd zou een derde van deze groep Nederlanders zich gezonder willen voelen en is 29 procent eenzaam.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nivel in opdracht van zorgonderneming Actiz. Er werkten 556 bewoners uit 22 zorginstellingen mee aan de rapportage over kwaliteit van leven.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het vervoer buitenshuis problematisch is voor 32 procent van de bewoners. Een op de vijf cliënten geeft aan niet zelf te kunnen bepalen wanneer ze lichamelijke verzorging, eten en drinken krijgen.

Verder bleek dat de invloed van het personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen op het welbevinden van de bewoners groot is. "Sociale contacten zijn veel wezenlijker en belangrijker voor de kwaliteit van leven in verpleeg- en verzorgingshuizen dan tot nu toe wordt gedacht", aldus Nivel-onderzoeker Sandra van Beek.

Ouderen die vaker meedoen aan groepsactiviteiten en vaker een praatje maken met het verzorgend personeel, oordelen positiever over hun leven. Het gaat dan niet zozeer om gesprekken tijdens de zorg, maar meer om een praatje tussendoor. "Door zo'n praatje oordelen bewoners positiever over hun woonomstandigheden", stelt Van Beek. ,"Ze voelen zich bijvoorbeeld meer thuis, voelen zich veilig en vervelen zich minder. Zo'n praatje werkt ook door in de contacten met anderen. Bewoners voelen zich bijvoorbeeld minder eenzaam en ervaren meer warmte en genegenheid."

Het Nivel adviseert de zorginstellingen om meer groepsactiviteiten te organiseren en om contacten tussen het personeel en de bewoners te stimuleren. Op die manier kan de kwaliteit van leven van deze mensen verbeteren.