'Doodstraf Afghaan raakt Nederlandse missie'

Icoon Oorlog Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft vandaag zijn Afghaanse ambtgenoot Adbul Rahim Wardak gewaarschuwd voor het onbegrip dat in het westen ontstaat als een Afghaanse journalist ter dood wordt gebracht wegens godslastering.

Dit raakt volgens de bewindsman van de ChristenUnie aan het draagvlak voor de ISAF-missie onder de bevolking en politici van de deelnemende landen. Dat zei de minister vanmiddag tijdens de NAVO-conferentie in Vilnius. Wardak was daar aangeschoven, evenals vertegenwoordigers van de VN, de EU en donorlanden. Van Middelkoop kreeg bijval van vooral de Britten. Ook andere landen lieten hun steun blijken.

Van Middelkoop gaat niet zover dat een mogelijke executie direct gevolgen heeft voor de Nederlandse inzet voor de ISAF-missie. ''Dat zou te buitenproportioneel zijn.'' Hoewel de berechting en veroordeling een zaak is van de Afghanen zelf, heeft Nederland wel duidelijk gemaakt dat een executie schade berokkent aan het draagvlak en de betrokkenheid.

Van Middelkoop zei dat het niet om de doodstaf op zich gaat, omdat dit internationaal rechtelijk wel is toegestaan. Ook de Verenigde Staten kennen de doodstraf. Het gaat vooral om de reden van de veroordeling. De man had van internet een artikel gehaald dat als anti-islamitisch wordt gezien. ''Het gaat om een nulliteit. In Nederland wordt niet veroordeeld om religie en al helemaal niet om een vergrijp dat wij zien als een overtreding'', aldus de bewindsman na afloop.

De Afghaan die ter dood is veroordeeld, de 23-jarige student journalistiek Sayad Parwez Kambaksh,  kreeg die straf wegens het verspreiden van een 'godslasterlijke tekst' die hij van het internet had gehaald en afgedrukt. Hij verspreidde de tekst onder medestudenten om een discussie te starten.