Britse haatimam spoedig naar de VS

TerrorismeDe in Egypte geboren extremistische prediker Abu Hamza al-Masri mag wat betreft de Britse minister van Binnenlandse Zaken aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. Eerder bepaalde een Londense rechtbank al dat dit mocht gebeuren. Wanneer hij naar de VS wordt verscheept is nog niet duidelijk, omdat hij nog een paar procedures heeft lopen. Vermoedelijk kan dat nog een paar maanden duren.

De 49-jarige zelf verklaard 'geestelijke' Hamza mist een oog en een hand. Die heeft hij verloren bij gevechten in Afghanistan eind jaren 80 met het Russische leger. Zijn verschijning en zijn extremistisch islamitische prekerij hebben hem in Engeland berucht gemaakt. Hij zit daar 7 jaar celstraf uit wegens het aanzetten tot moord en haat.

In Engeland hield hij in het verleden diverse lezingen waarbij hij zich uiterst negatief uitliet over vrouwen in bikini's, de Britse koninklijke familie en homoseksuele kerkleiders. Over homo's was hij helemaal duidelijk: die moesten desnoods maar uitgeroeid worden om het fenomeen de wereld uit te helpen.

Aanklagers in de VS beschuldigen Hamza van terrorisme. Hij zou bijvoorbeeld een trainingskamp voor terroristen hebben willen opzetten in de noordwestelijke Amerikaanse staat Oregon.

De advocaat van Hamza, die zijn cliënt een gevangene van zijn geloof noemt, zegt dat de voorgenomen uitlevering 'politiek gemotiveerd' is. In de VS riskeert hij zo'n 100 jaar celstraf.



Imam Abu Hamza al-Masri, door vele FOK!kers al 'kapitein Haak' genoemd.