Buma/Stemra treedt op tegen filmpjes

Icoon InternetAuteursrechtorganisatie Buma/Stemra gaat optreden tegen sites die filmpjes van YouTube embedden (invoegen), die auteursrechterlijk beschermd materiaal bevatten. Want het invoegen van zo'n filmpje met bijvoorbeeld muziek waarop rechten zit, is volgens Buma/Stemra verboden! Dat mag alleen wanneer er 'On Line Licenties' worden afgedragen.

Dat het gewraakte materiaal helemaal niet op de site staat die het filmpje toont (het komt van YouTube) doet er volgens Buma/Stemra niet toe. Het embedden op een eigen website zou een 'nieuwe openbaarmaking' inhouden en derhalve strafbaar zijn wanneer er geen licentiekosten worden betaald. Gewoon een link zetten naar het YouTube-filmpje mag volgens de copyrightwaakhond wel.

Het gaat Buma/Stemra - dat de auteursrechten regelt voor componisten, tekstdichters, bewerkers en muziekuitgevers - niet om het beeld op de filmpjes, maar om de muziek. Inmiddels zijn een aantal muzieksites die veel van dit soort filmpjes tonen, al aangeschreven door de auteursrechtenorganisatie.

Buma/Stemra zegt niet specifiek achter bepaalde sites aan te gaan, maar dat 'elke website van Nederlandse bodem' op auteursrechterlijk beschermd materiaal zal worden gecontroleerd.

Update 18.12 uur
Buma/Stemra heeft vanmiddag aan NU.nl laten weten dat men nog niet optreedt tegen websites die de fimpjes tonen. Wel zijn een aantal sites aangeschreven. ''Het is zo dat we sinds begin dit jaar een nieuwe afdeling hebben die zich bezighoudt met online muziek. In dat kader worden de sites aangeschreven.''

Buma/Stemra onderzoekt momenteel hoe ze met het fenomeen van geïntegreerde opnames om moet gaan.

De organisatie zegt op dit moment juridisch goed overweg te kunnen met de modellen die ze hanteert. ''We moeten ook kijken wat nu en in de toekomst praktisch en haalbaar is. We zullen daarvoor ook overleggen met grote partijen die veel ervaring hebben met bijvoorbeeld het deze manier van aanbieden van rechtendragend materiaal.''


Dit 'mag niet',
maar dit wel.