Jongeren opgepakt na YouTube-filmpje

Icoon MisdaadDe politie in Deventer heeft de afgelopen twee weken zeven jongeren aangehouden wegens vernielingen, mishandeling en openbare geweldpleging. Ze kwamen de daders op het spoor door een filmpje die de jongeren op YouTube hadden gezet. De jongeren, in de leeftijd van 17 tot 20 jaar hebben bekend.

Een van de jongeren filmde vorig jaar met zijn mobiele telefoon een 42-jarige zwerver die door zijn vrienden werd lastiggevallen in het park. De man werd onder meer bespuugd en beledigd. Toen hij wilde vertrekken, duwden ze hem over de fiets en hielden hem tegen. De jongen vond dit wel een stoer filmpje en plaatste het op YouTube, zodat al iedereen hun 'coole actie' online konden bekijken.

En zo ook de Deventerse politie. Zij hebben de jongeren aangehouden op basis van dit materiaal en andere aangiften van openlijke geweldpleging, vernielingen en zware mishandeling.

Eén 18-jarige Deventenaar is in bewaring gesteld. De overige zes verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten. Ze hebben wel een dagvaarding gekregen, of zijn na voorgeleiding in vrijheid gesteld.

De Deventerse politie heeft vast bij hun Roermondse collega's gespiekt. Zij pakten vorige maand ook acht jongeren op, nadat de jongeren filmpjes op YouTube hadden gezet.


Het filmpje, waarin te zien is dat zwerver Jan mishandeld wordt.