Moslims willen Mohammed uit Wikipedia

Wereldwijd hebben zo'n honderdduizend moslims een internetpetitie ondertekend tegen Wikipedia. De online encyclopedie toont op zijn pagina over de profeet Mohammed plaatjes van deze oer-moslim. De moslims zijn woedend over de afbeeldingen, en eisen dan ook dat Wikipedia de afbeeldingen van zijn site haalt.

De afbeeldingen, vooral van historische miniaturen, zouden een belediging zijn voor de islam. De godsdienst zou het afbeelden van personen namelijk verbieden. De moslims eisen nu dan ook respect voor hun geloof.

Wikipedia heeft te kennen gegeven niet te zullen zwichten voor boze moslims. De site weigert censuur op een pagina toe te passen "ten gunste van een bepaalde groep". Verder benadrukt Wikipedia dat het afbeeldingsverbod niet voor alle personen geldt. Volgens de encyclopedie zou het verbod op illustraties van Mohammed en andere profeten slechts een traditie zijn onder enkele moslimgroepen.

Verder wijst Wikipedia erop dat zij alle onderwerpen "vanuit een neutraal standpunt" willen behandelen. De site verwijdert alleen foto's of teksten als deze in strijd zijn met het eigen Wikipedia-beleid of met de wetten van de Amerikaanse staat Florida, waar de servers van de online-encyclopedie staan.


Ook het maken van een Lego-Mohammed vinden de moslims niet leuk