Zwangerschap beïnvloedt geheugen vrouw

Icoon Wetenschap Zwangerschap leidt bij veel vrouwen tot aanzienlijk geheugenverlies. Dit is de uitkomst van een studie, uitgevoerd door onderzoekers, verbonden aan the Australian Catholic University in Melbourne.

De verminderde geheugencapaciteit bij zwangere vrouwen is te vergelijken met het verschil tussen gezonde 20-jarigen en 60-jarigen. Onderzoekers Henry en Peter Randell hebben in totaal meer dan duizend vrouwen, zwanger en niet zwanger, aan hun geheugentests onderworpen. De vrouwen die in blijde verwachting waren hadden moeite met het onthouden van vooral nieuwe informatie, zoals onbekende namen en telefoonnummers. Reeds bekende gegevens wisten zij zich wel moeiteloos te herinneren. Opmerkelijk is dat het geheugen van de onderzochte vrouwen na de bevalling niet meer op hetzelfde niveau van voor de zwangerschap terugkwam.

Dat de zwangerschap de cognitieve vaardigheden beïnvloedt, is voor de wetenschappers wel duidelijk, maar de exacte reden kunnen zij niet achterhalen. Gedacht wordt aan omstandigheden die veel energie vergen van de aankomende moeders. Stress, slapeloosheid of de voorbereiding op een nieuw leven gelden hierbij als de belangrijkste factoren.