'Homo of vrouw als premier kan, moslim niet'

Icoon BinnenlandsNederlanders zijn selectief tolerant wat de privťomstandigheden van de minister-president betreft. Dat blijkt uit onderzoek van Eťn Vandaag en dagblad De Pers. Sekse en seksuele voorkeur spelen veel minder een rol dan geloof en leeftijd.

Sekse en seksuele voorkeur
Een vrouw als premier is geen probleem voor 9 op de 10 Nederlanders. Ook heeft maar 13% bezwaar tegen een homoseksuele premier. Op dit gebied is de tolerantie dus groot te noemen.

Geloof en afkomst
Een ander beeld komt naar voren waar het gaat om geloof. Een joodse minister-president zou maar voor de helft van de Nederlanders acceptabel zijn. Moslims scoren nog slechter: maar een derde zou dat goedkeuren. Ook afkomst speelt een grote rol. Surinamers doen het hier nog het beste, maar dit is leeftijdsafhankelijk. Vier van de vijf tieners vindt het prima als de premier van Surinaamse afkomst is; onder mensen van boven de 65 is dat maar een kwart.

Overig
Ex-junks maken weinig kans. Driekwart keurt dit af. Opvallend is wellicht dat maar 19 procent een premier van boven de 70 goed zou keuren. Dit, terwijl onze koningin inmiddels ůůk de 70 gepasseerd is ťn ook nog vrouw is. Desondanks is ze nog steeds erg populair.

Het onderzoek is gedaan onder het opiniepanel van Eťn Vandaag. Dit panel bestaat uit 21.000 Nederlanders.