Joran wordt niet opnieuw gearresteerd

Icoon HollowayJoran van der Sloot zal niet opnieuw in hechtenis worden genomen naar aanleiding van zijn uitlatingen in het programma van Peter R. De Vries over de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway. Het Openbaar Ministerie op Aruba wilde dat wel, maar de rechter-commissaris vindt het bewijs dat in de uitzending getoond werd, niet zwaarwegend genoeg. De onderzoeksrechter heeft wel het vooronderzoek tegen Van der Sloot heropend.

De rechter-commissaris wijst erop dat Van der Sloot al twee keer eerder is aangehouden in deze zaak en dat daarom aan een nieuwe voorlopige hechtenis zeer zware eisen moeten worden gesteld.

Het OM tekent tegen die beslissing hoger beroep aan want het vindt de redenatie van de rechter-commissaris ''vreemd''. Volgens het OM kan ''de versie van de feiten uit het programma van De Vries de waarheid wel eens dicht naderen.''

Bekentenis
Uit de uitzending van gisteravond bleek dat Van der Sloot niet één, maar minstens tien keer een bekentenis heeft afgelegd over zijn aandeel in de verdwijning van Holloway.

De opnames, die met met een verborgen camera zijn gemaakt, tonen Joran als een gewetenloze egoïst. Vol bravoure vertelde hij geen oog minder te hebben dichtgedaan na het laten verdwijnen van het lichaam van Holloway.

De broers Deepak en Satish Kalpoe, die ook al twee keer vastzaten in deze zaak, zijn volgens Joran onschuldig. Hij noemde het een ''dom'' stel. Ook spreekt Joran z'n minachting uit over de domheid van politie en justitie op Aruba.

Naar aanleiding van de uitzending zegt hoofdofficier van Aruba, Hans Mos geschokt te zijn door de achteloosheid en respectloosheid waarmee Van der Sloot zich uitlaat over Natalee en andere meisjes.

De vriend die Van der Sloot aanwees als de dader van het wegmaken van Holloways lichaam, de Arubaanse Colombiaan Daury die ook geregeld in Nederland verblijft, is verbijsterd over de beschuldiging. Het is volgens hem simpel te bewijzen dat hij indertijd niet op Aruba aanwezig was maar in Nederland vertoefde.De bekentenis van Joran is hier te bekijken.

Wil je meer lezen of meepraten over de zaak rond Joran, Natalee en Peter, dan kun je terecht in het speciale Joran van der Sloot-forum
Of lees de special met achtergrondinformatie. Alle quotes uit de uitzending zijn ook op een rij gezet en terug te lezen op het forum.