Schaatsen: Uitslagen WB Baselga

Icoon SchaatsenDit weekend is er geschaatst in het Italiaanse Baselga di Pine, in de Dolomieten. Voor de dames stond de 1500 meter en de 3000 meter op het programma, de mannen schaatsten de vijf kilometer en eveneens de 1500 meter. Ook werd er voor zowel dames als heren een ploegenachtervolging gereden.

Zaterdag
De zaterdag ging van start met de 1500 meter voor vrouwen. Het weer was slecht en het ijs papperig. De voortdurende sneeuw maakte goede tijden onmogelijk. De enige Nederlandse deelneemster, Jorien Voorhuis, eindigde als vierde, achter winnares Kristina Groves, Martina Sßblikovß en Christine Nesbitt. De winnende tijd was 2.01,07.

Hierna waren de mannen aan de beurt, zij schaatsten de vijf kilometer. Na de dameswedstrijd werd besloten na iedere rit te dweilen, om het ijs goed te houden en iedereen dezelfde ijscondities te garanderen. Helaas stopte de ijsmachine er al na een paar ritten mee, en in combinatie met het slechte weer werd besloten de vijf kilometer af te gelasten. De tot dan toe gereden tijden werden geschrapt.

Ook de ploegenachtervolging voor dames kon hierdoor niet doorgaan. Waar de vijf kilometer helemaal van het programma werd gehaald, werd de achtervolging verzet naar zondag.

Zondag
De zondag begon met de 3000 meter voor dames, gevolgd door de 1500 meter voor heren en de twee ploegenachtervolgingen.
Bij de dames was Martina Sßblikovß de snelste, 4.11,09. Met haar winst op de drie kilometer stelde ze haar winst in de gecombineerde wereldbeker drie en vijf kilometer veilig. De tweede plaats was voor Claudia Pechstein, en Katrin Mattscherodt ging er met het brons vandoor. Jorien Voorhuis werd zesde.

De 1500 meter bij de mannen was een prooi voor de Amerikaan Shani Davis. Hij won de afstand in 1.46,85, voor Simon Kuipers en Mark Tuitert. Erben Wennemars werd tiende, Tom Prinsen elfde.

Bij de ploegenachtervolging voor mannen was het Noorwegen dat er met de buit vandoor ging. Nederland eindigde op de tweede plaats, gevolgd door Rusland. Bij de dames was er geen Nederlands team, en was de overwinning voor Rusland. Japan werd tweede en het Poolse team veroverde het brons.